Wapen

Beschrijvingen van het wapen “de Hoogh”

Natuurlijk kan voor “de Hoogh” ook “de Hoog”, “de Hooch”, “de Hoghe” of “die Hoghe” gelezen worden.

Johannes Rietstap – Armorial Général

In 1861 publiceerde Johannes Rietstap zijn “Armorial Général,
Hij beschrijft het wapen “de Hoogh” als volgt:

Rietstap, Armorial Général

Hoog (de) Gorinchem, Rotterdam
D’argent, à deux fasces bretessées et contre-bretessées de gueules, à la bande d’or, brochant sur le tout.

Van zilver, met twee beurtelings gekanteelde rode dwarsbalken, met een schuinbalk van goud over alles heen.

 Jean-Théodore de Raadt – Sceaux Armories

In het werk van J, Th de Raadt met de volledige titel: “Sceaux armoriés des Pays-Bas et des pays avoisinants (Belgique-Royaume des PaysBas-Luxembourg-Allemagne-France). Recueil historique et héraldique”, verschenen in vier delen tussen 1899 en 1903 wordt het wapen van Lambert de Hooch, zoon van Adriaen,  Schepen of wethouder van Rotterdam,als volgt beschreven:

Deux fasces bretessées et contre-bretessées, au bâton brochant, C: les deux fasces de l’écu, au bâton en barre(!) brochant, entre un vol.

Sceaux Armories de Hooch

Twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken, met een schuinstaak over alles heen. Helmteken: de twee balken van het schild, met een linker schuinstaak(!) er over heen, tussen een vlucht.

Rietstap: men geeft aan een paar vleugels, met het schouder-einde aan elkander verbonden, den naam van VLUCHT, frans: un VOL

Het zegel van genoemde Lambert of Lambrecht Adriaensz de Hooch ziet er zo uit:

Zegel Lambrecht Adriaensz de Hoogh

 

Beschryvinge der stad Dordrecht

Beschryvinge der stad Dordrecht

In dit boek met de titel:
” Beschryvinge der stad Dordrecht, vervatende haar begin, opkomst, toeneming, en verdere stant: opgezocht, in ’t licht gebracht en vertoond, met vele voorname voorrechten, hand-vesten, keuren en oude-herkomen: als mede een verzamelinge van eenige geslachtboomen, der adelijke, aal-oude en aanzienlijke heeren-geslachten van en in Dordrecht enz.”
van geschiedschrijver Matthys Jansz. Balen. uit 1677 is het wapen van
Anthonie de Hooch, burgemeester en thezaurier van Gorinchem, overleden in 1645 en getrouwd met de in 1646 overleden Lijdia de Witt te zien.

Geslacht-boomen der Adelijke, Aal-oude, Voortreffelijke- en Aanzienlijke Heeren Geslachten, van, en in Dordrecht, enz.

Later meer over de betekenis van schuinbalk en schuinstaak.
Wie een kopie van “ons” wapen wil:

14 reacties

  • jaap gestman geradts

    Interessante site. Ik onderzoek een familie De Hoogh met een ander wapen, namelijk een dorre boom met drie vogels. Deze familie woonde in Delft, Den Haag en Leiden. Een tamelijk voorname familie met burgemeesters en hoogheemraden. Is er enig verband met de Geertruidense familie bekend?

  • jaap gestman geradts

    Is er enige link met: ESCHAUZIER, G., Het geslacht van der Hooch in Genealogische en Heraldische Bladen, 4, p.p, 490-523, Den Haag, 1909 ? Deze familie is zich in de 16e-17e eeuw De Hooch of De Hooghe gaan noemen en heeft onder andere de kunstschilders Charles en David de Hooch voortgebracht.
    Hun wapen was een dorre boom met hierin drie vogels, een wapen dat ook is terug te vinden in de families Herweijer en Muys van Holy. De Leidse tak was gelieerd aan de kunstschilder Van Swanenburg.

    • Albertus

      Ik kan die link in ieder geval niet vinden. De familie de Hoogh uit deze stamboom komt uit de omgeving van Gorinchem-Arkel-Geertruidenberg.
      De naam bestaat daar al in 1313 en het wapen heeft overeenkomsten met dat van de heeren van Arkel.

  • Hub Hoedemakers

    Mooie site, en een mooi wapen de Fam. De Hooch komt ook in mijn kwartierstaat voor van mijn vrouw haar kant, in Maastricht Hermans-Nieste(Nijsten)

  • Dick van Maren

    Eén van mijn voorvaders is Anthonis Janssen de Hoogh, schepen van Beesd. Overleden te Beesd in 1689. Is er een verband met de Gorinchemse De Hooghs?

    • Bert

      Het zou heel goed kunnen, ik probeer zelf ook de link met de Gorkumse “de Hooghs” al lang te vinden.
      Feit is dat de familie de Hoogh goede banden had met de Arkels en dat ze regelmatig hoge functies bekleedden in Gorkum en omgeving.
      Verder kan ik u helaas niet helpen.

      Groet, Bert de Hoogh

  • Arnold Zuiderent

    Mooie informatieve site. Mijn overgrootmoeder Adriaantje de Hoog,stamde uit een vrij eenvoudige familie. Heb deze kunnen vervolgen tot Gijsbert Pietersz. de Hoog, die rond 1650 in Uitwijk (Land van Altena) woonde. Later zie ik de familie in Almkerk-Emmikhoven, alles niet ver van Gorcum en Geertruidenberg. Vermoedelijk uit dezelfde familie De Hoog die op deze page vermeld wordt. Mocht er meer over een verband tussen deze families bekend zijn, dan houd ik me aanbevolen.
    Vriendelijke groeten, Arnold Zuiderent

    • Bert

      Ik kan je daar helaas niet bij helpen.
      Ik weet wel dat ik een jaar of 15 geleden een boekje heb gezien bij iemand die de stamboom “de Hoog” afkomstig uit Gorkum had uitgezocht.
      Misschien eens vragen aan andere “de Hoog” familieleden?

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *